20 Ocak 2013 Pazar

Pert Araçlara dikkat edelim

BUNA KİM DUR DİYECEK...!!!!!!!!PERT ARAÇLARA LÜTFEN DİKKAT EDELİM

PERT ARAÇLARA LÜTFEN DİKKAT EDELİM

Türkiye’de hasarlı araç ticareti aylık 300 ila 500 araç arasında değişen ticari hacime sahip ciddi bir sektör. Hasarlı araç alım satımıyla profesyonelce uğraşan şirketler olduğu gibi, yüksek kar oranları sebebiyle bireysel olarak hasarlı araç alım satımıyla ilgilenenler olduğu da biliniyor.


Bir araç kaza sonucunda parça ve onarım maliyeti olarak kaza tarihindeki değerinin %40 ila %70’i oranlarına ulaşıyor veya geçiyorsa, onarılmasının ekonomik olmayacağı gerekçesiyle pert olarak da adlandırılan tam hasarlı kapsamına alınıyor. Poliçe sahibine aracın değeri kadar ödeme yapıldıktan sonra şirketlerin mülkiyetine geçen araçlar, zararın azaltılması amacıyla sigorta şirketlerinin internet sitelerinden veya aracı kurumlar üzerinden açık arttırma yöntemiyle satışa çıkartılıyor.

Avrupa ülkelerinde hurda belgesiyle trafikten çekilen bu araçlar ülkemizde ise açık arttırmayla satıldıktan sonra genellikle sıfır parçalar yerine diğer hasarlı araçlardan toplanan çıkma parçalarla onarılıyor ve tekrar trafiğe dönüyor.

Hasarlı araç ticareti aylık 300 ile 500 araç arasında hacime sahip ciddi bir sektöre dönüşmüş durumda. Profesyonel olarak bu işi yapan şirketler olduğu gibi yüksek kar oranları sebebiyle bireysel olarak hasarlı araç işiyle uğraşan kişilerinde var olduğu biliniyor. Ancak kanunlarımızdaki bazı boşluklar sebebiyle bu işle uğraşan kişiler, kurumlar ve onarılan araçları satın alan tüketiciler bir takım mağduriyetler ile karşılaşabiliyor.

Sigorta şirketlerinin üst kuruluşu konumundaki Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde hasarlı araçlar için bir bilgi havuzu oluşturulmuş durumda. Havuz sadece sigorta şirketlerine yönelik hizmet veriyor. Pert olan araçların şasi ve motor numaraları bu havuza kaydediliyor ve sigorta şirketleri yeni bir poliçe kesmeden önce araçları bu havuzdan sorgulayarak daha önce tam hasarlı kapsamına sokulup sokulmadığını kontrol edebiliyor.

Sigorta şirketleri pert olduktan sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçları riskli oldukları gerekçesiyle tekrar sigortalamayı kabul etmiyor. Bir çoğu yüksek model ve ekonomik değere sahip olan bu araçlar kimi zaman yüzeysel hasarlar sebebiyle tam hasarlı kapsamına alınmış olsalar dahi yeniden kaskolanamıyor ve hasarlı araç ticaretiyle uğraşanlar ayıplı mal sattıkları gerekçesiyle bu araçları geri almak zorunda kalıyorlar.

Yeniden kasko yapılamadığından piyasa değerlerini yitiren bu araçların alınıp satılmalarında herhangi bir hukuki engel bulunmadığından, mevcut uygulama araçlar onarıldıktan sonra bilmeden satın alan kişileri de mağdur durumuna sokabiliyor ve kötü niyetli satıcılar açısından sahtekarlığa zemin hazırlamış oluyor.

Ülkemizde hurda belgesi ile satılan araçların tekrar trafiğe çıkmaları mümkün değil. Ancak trafikten çekme belgeli araçlar onarıldıktan sonra yeni ruhsatlarıyla tekrar trafiğe çıkabiliyorlar. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, pert araçlar ile ilgili uygulamanın Kara Taşıtları Kasko Sigortası Kanunu çerçevesinde yapıldığını ifade ediyor.

Riskli oldukları gerekçesiyle tekrar kasko poliçesi kesilmeyen araçlar aynı şekilde trafik içinde büyük risk oluşturuyor. Yasal görünen alım satımlarda mevcut duruma engel olacak hiç bir uygulama bulunmaması ise manidar.

Madem ki bu araçlar riskli ve tekrar trafiğe dönmeleri istenmiyor, o halde belirli bir yüzdeden fazla hasar almış olanları hurda belgesiyle satılabilir ve bu vesileyle sadece yedek parça olarak kullanılabilecekleri de tescillenmiş olur. Öte yandan tekrar trafiğe dönmesinde sakınca olmadığı teknik raporlarla belirlenen ve daha düşük seviyelerde hasarlar sebebiyle pert ilan edilen araçlara da tekrar kaskolanabilme yolu açılarak ekonomik değerlerinin korunması sağlanabilir. Böylece profesyonel olarak hasarlı araç alım satımıyla ilgilenen şirketler ile bu işi bireysel olarak yapan kişilerin mağduriyetleri de giderilmiş olur ve aynı zamanda kötü niyetli kişilerin sebep olacağı sahtekarlık vakalarının da önüne geçilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder