13 Ocak 2013 Pazar

İkinci el otomobil almadan önce mutlaka okuyun

İKİNCİ EL OTOMOBİL ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR...
Bir otomobil almak için alışverişe başlamadan önce, bir miktar ev ödevi yapmanız gerekiyor. Şu anda harcanacak zaman, daha sonra karşınıza ciddi bir parasal tasarruf olarak dönebilir. Sürüş alışkanlıklarınızı düşünün, ihtiyaçlarınızı tespit edin ve en önemlisi bütçenizi oluşturun. Araç modelleri, opsiyonları ve fiyatları hakkındaki bilgileri , gazeteler seri ilan bölümlerinden öğrenmeniz mümkün. Ancak bu kaynaklar tabiatları itibariyle kısıtlı bilgiler içermektedir. Oysa internette çok daha zengin bir kaynağa ulaşmanız mümkün. Sadece “2.el otomobil” veya “İkinci el araç” yazmanız yeterli, bu iki anahtar kelimeyle binlerce bilgiye ulaşmanız mümkün. Bu bilgiler, 2.el araç alımı hakkında detaylı bilgilerle birlikte, satın almadan önce dikkat etmeniz hususlar, satılık araç ilanları gibi çeşitli konuları bünyesinde barındırıyor. Birçok dergi ve internet sitesinde de araç modellerini, opsiyonlarını, fiyatlarını karşılaştıran bilgilere ulaşmanız mümkün. Özellikle sağlanan test sürüşü bilgileri, periyodik bakım süreleri, güvenlik testleri sizlere almak istediğiniz araç hakkında detaylı bilgi edinmenizde kaynak teşkil edecek bir yapıya sahipler.



Tüm bu bilgiler ışığında gerçekleştireceğiniz ev ödevi sonucu, seçenekleri minimuma indirgedikten sonra yapmanız gereken önemli bir araştırma da ilgili araçlar hakkında periyodik bakım süreleri ve bakım maliyetleri olmalı. Bu sayede almak istediğiniz araca sahip olduktan sonra size yaratacağı maliyeti aşağı yukarı hesaplayabilir ve ihtiyacınız doğrultusunda daha rahat karar verebilirsiniz.


Ödeme Seçenekleri

Bu aşamaya geldiğinizde karşınızda iki seçenek çıkıyor olacak : aracın bedelini tamamen nakit ödemek veya kredi kullanmak. Eğer kredi kullanacaksanız, aracın toplam maliyeti yükselecektir. Bunun başlıca sebebi, kredi maliyeti ve kredi alırken ödeyeceğiniz diğer masraflardır. Dikkat etmeniz gereken önemli konular; ödeyeceğiniz peşinat, aylık kredi taksitiniz, kredinin süresi ve yıllık faiz oranlarıdır. Unutmayın ki, kullanılmış araçlara uygulanan faiz ve vade oranları sıfır km araçlara uygulananlara göre farklılık göstermektedir. Ancak, şu anda çeşitli bankalar kullanılmış ve sıfır araçlara aynı faiz oranını uygulamakta, kredi vadesini ise kullanılmış araçlarda daha kısa tutmaktadırlar. Örnek vermemiz gerekirse, sıfır km araçlarda vade 36 aya kadar uygulanırken, kullanılmış araçlarda bu süre 24 ay’dır.






Kullanılmış araç satıcıları , bankalar ve finans kuruluşları çeşitli kredi oranları ve ödeme seçenekleri sunmaktadır. Karar vermeden önce mutlaka birkaç kurumla görüşün, oranlarını ve ödeme sürelerini kıyaslayın, ve size en uygun krediyi sağlayan kurumu seçin. Eğer aracı aldığınız yer sizin adınıza kredi başvurusu yapmayı teklif ediyorsa, mutlaka diğer alternatifleri araştırın. Galeri ve yetkili satıcılar bankalarla anlaşma yaptığından, anlaşmalı kuruluşun faiz oranı diğer banka veya finas kuruluşlarına göre yüksek olabilir. Bu nedenle mutlaka, ama mutlaka birkaç banka ile görüşmeden kullanacağınız krediye karar vermeyin. Kullanacağınız kredide ödenecek peşinat ve ödeme süresi çok önemlidir. Eğer çok düşük bir peşinat ile kredi kullanıyorsanız, daha sonra sıkışıp aracı satmak istediğinizde satış değeri kredi borcunu kapatacak düzeyde yeterli olmayabilir. Bu da sizin açınızdan çok büyük bir risk teşkil eder. Bu nedenle eğer bütçeniz az ise, pahalı bir otomobile binmektense daha uygun bütçeli bir otomobil almayı tercih etmeniz mümkün olacaktır. Ya da ödeyeceğiniz peşinat araç bedelinin minimum %20 ile %30’u oranında olmalıdır ki, satarken kaybedeceği değeri siz başlangıçta ödeyerek daha sonra sıkışıp satarken oluşacak değer farkı riskini minimize etmiş olursunuz.




Eğer kredi kullanmaya karar verdiyseniz, mutlaka kredi sözleşmesi kapsamında aşağıda listelenmiş konuları netleştirmeniz ve iyi anlamanız gerekmektedir:

Aracı satın aldığınız net fiyat (Kredi Kullanmadan önceki maliyeti)
Kullandığınız kredi miktarı
Finansman maliyeti (kullanacağınız krediye ödeyeceğiniz faiz tutarı)
Yıllık kredi faiz oranı (kredinin size yaratacağı maliyettir)
Taksit adeti ve ödeme tutarı; ve
Aracı satın almakla ödediğiniz toplam tutar (Araç için ödediğiniz peşinat ve aylık kredi ödemelerinizin toplamı)


Bayiden veya Galeriden Araç Alırken

İkinci el araçlar bir çok kanal aracılığıyla satılmaktadır. Yetkili satıcılar, galeriler, bağımsız ithalatçı firmalar, araç kiralama şirketleri, kurumsal ikinci el otomobil satışı gerçekleştiren firmalar bunlardan bazılarıdır. Hatta internet üzerinden bile ikinci el araç satın almanız mümkün. Tavsiyeler kimi insanlar tarafından pek önemsenmese de aslında çok önemlidir. Alışveriş yaparken aracınızı alacağınız firma hakkında arkadaşlarınıza, akrabalarınıza ve iş arkadaşlarınıza danışın ve onların tavsiyelerini alın. Belki onlar bir önceki alışverişlerinden edindikleri tecrübelerden size fayda sağlayacak olanları aktararak faydalı olabilirler. Heyşeyden önce bir firma hakkında elde edilen pozitif düşüncelerin size ciddi faydası olacaktır. Bu sayede firmalar ile ilgili kötü tecrübelerden de haberdar olmuş olursunuz.





Bir çok distributor firma artık kurumsal olarak Yetkili Satıcılarının İkinci El Otomobil alım satımına teşvik etmekte ve desteklemektedir. Hatta çeşitli standartlarla kurumsal ikinci el satışlarını tüketiciyi cezbedecek bir yapıya dönüştürerek güven vermektedirler. Galeriler de bu gelişmeler karşısında rekabet edebilmek için kullanılmış araç garantisi satan firmalarla işbirliği yapmakta ve müşteri memnuniyeti için bazı durumlarda kendi garantilerini kendileri vermektedir. Ancak hali hazırda Türkiye’de tüketici hakları yeterince korunmadığı ve tüketiciler de korunan haklarına sahip çıkmadıkları için, satın alınan araçla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle alım işlemi öncesinde aracı satın aldığınız firma ile araçla ilgili çıkabilecek problemlerle ilgili şartları konuşmanız büyük önem taşımaktadır. Eğer yapacağınız satış sözleşmesi içerisinde bu konuda atıfta bulunan bir madde varsa, bu maddeyi çok dikkatli okuyunuz ve ileride bir sürpriz yaşamamak için detaylı bir şekilde sorgulayınız. Eğer yok ise ve satıcı size bu şartları sözlü olarak iletiyorsa, bu maddeleri mutlaka yazılı hale getirilmesini sağlayınız.

Alacağınız araçla ilgili detaylı bilgileri satıcıdan öğrenmeye çalışınız.

Araç görüldüğü gibi mi satılmakta, yoksa bir garanti programına dahil mi sorunusun cevabını arayın.
Garantili ise, garantinin kapsamı ve hangi şartlarda geçerli olduğu konusunda detaylı bilgi alın.
Satıcı tarafından verilen bir söz veya bir bilgi var ise mutlaka yazılı hale getirin. Çünkü söz uçar, yazı kalır. Gerçi 2.El otomotiv piyasasında Bayinin veya Galerinin verdiği söz senet olarak kabul edilir ve esnaf verdiği sözün arkasında durarak ticari itibarını kazanır.
Size araçla ilgili verilen bilgiler eğer yazılı olarak sunuluyor ise mutlaka bu bilgileri ilerde sorun yaşamamanız adına saklamanız gerekebilir.
Satıcıdan, aracı bağımsız bir servis veya bu işi yapan bir merkez tarafından incelenmesi için izin isteyerek mutlaka tekrar inceletiniz.






Eğer bir Yetkili Satıcı veya Galeri aracı herhangi bir garanti programı altında satmıyor ve bu araç görüldüğü gibidir diyorsa, o zaman alacağınız aracı daha detaylı inceletmeniz büyük önem taşımaktadır. Özellikle Bayi yada Galeri yetkilisi garanti dışı araç üzerinde karşılaşılacak sorunların tamiri veya aracın iade alınması konusunda size bir söz veriyor ise, mutlaka bu sözü yazılı hale getirmeniz ve imzalayacağınız sözleşmeye madde olarak düşmeniz faydalı olacaktır.

Eğer aracın fabrika garantisi devam ediyorsa mutlaka bu garantinin kapsamını, bitiş tarihini, kaç yıl ve kaç km garantisi olduğunu öğrenmeniz önemlidir. Eğer bu garanti aracı satın aldığınız tarihten bir kaç ay sonra bitiyor ise bunu bilmeniz en doğal hakkınızdır.






İkinci el bir aracı almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırmak ve bunu bağımsız bir serviste gerçekleştirmek önemlidir. Birçok yetkili servis ve marka bağımsız çalışan özel servisler bu tip hizmetleri belirli bir ücret karşılığında vermektedirler. Bu ekspertizlerde aracın genel durumunu bilmeniz kolaylaşır. Araç garanti kapsamında bile olsa mutlaka ekspertiz yaptırınız. Mekanik ekspertiz kaportaya yönelik gerçekleştirilen ekspertizden farklıdır. Bu hizmeti veren servisleri bulmak için özel veya yetkili servilsere telefon açabilir, arkadaşlarınıza, akrabalarınıza veya iş arkadaşlarınıza danışabilirsiniz. Mekanik ekspertizde minimum 101 nokta ekspertiz yaptırmanızda yarar vardır. Bunun sebebi bu tip ekspertizlerin belirli standartlar ışığında yapılması, ve size aracın mekanik durumu ve değişmesi gereken parçaları ile ilgili bir bilgi verebilmesidir. Aracın mekanik aksamına yönelik 101 farklı nokta tek tek kontrol edilir. Daha detaylı ekspertiz yapan firmaları bulmanız da mümkündür. Eğer satıcı aracı başka bir yere götürmenize izin vermiyor ise, ekspertiz hizmeti veren firmayı çağırarak gerekli ekspertizi satıcının orada yaptırabilirsiniz. Ancak mekanik ekspertizde kontrol edilecek bazı noktlar ancak servis merkezinde gerçekleştirilebilmektedir.





Ekspertiz tamamlandıktan sonra yazılı bir rapor talep etmenizde fayda var, ve mutlaka eğer değişmesi gereken parçalar varsa bu parçaların maliyetlerinin çıkartılması konusunda ekspertiz yapan servisten yardım isteyiniz ve bilgileri not ediniz. Bu bilgiler size pazarlık aşamasında yardımcı olacaktır.



Sahibinden Araç Alırken

Diğer bir alternatif alım kanalı ise şahıslardan, diğer bir tabir ile “sahibinden” araç almaktır. İnternet sitelerinde ve gazetelerde bu tip ilanlara rastlayabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki, araç sahibinden satın almaya gitmek, bayi veya galeriden almaktan çok ama çok farklıdır.

Sahibinden satıcılar bir bayi veya galeri gibi adresi belirli olan kişiler değildir. Bu nedenle araç alınırken çok daha dikkatli olunmalı ve araç mutlaka bağımsız bir serviste ekspertize tabi tutulmalıdır.
Sahibinden satıcılar herhangi bir garanti veremediği için araçlarını görüldüğü gibi satarlar ve daha sonra yaşanacak sorunlardan ötürü sorumluluk kabul etmezler. Ancak araç fabrika garantisi kapsamında olabilir. Bu nedenle mutlaka bu garanti şartlarını tespit ederek araca ait dosyayı kontrol ediniz. Eğer aracın ilk sahibi ise araca ait fatura, teknik belge vb evrakları varsa talep edebilirsiniz.
Eğer bir sözleşme yapacaksanız, ki yapmalısınız, mutlaka bu sözleşme içerisinde satın aldığınız tarihten önce gerçekleşmiş, trafik cezası, kaçak OGS geçisi vb. Maliyetlerin satıcıya ait olduğu taahütünü yazınız.
Evrakları, motor ve şasi numaralarını ve hatta bir Trafik Müşaviri ile aracın bağlı bulunduğu trafik tescil bürosundaki dosyasını araştırınız ve sonradan pişman olacağınız bir alım yapmamak için gerekli tüm tedbirleri alınız. Bu sayede sizi dolandırmak isteyen şahıslardan korunmuş ve kendinizi garanti altına almış olursunuz.



İster aracı bir bayiden, ister galeriden, ister iş arkadaşınızdan veya komşunuzdan alın, aşağıdaki ip uçlarını almayı planladığınız araç üzerinde maximum düzeyde mutlaka uygulayın:

Aracı bir kontrol listesi ışığında kendi başınıza bir kontrol edin. Bu tip kontrol listelerini, internet sitelerinde ve dergilerde bulabilirsiniz. Daha sonra bir servise götürüp tekrar kontrol ettirebilirsiniz.
Farklı yol durumlarına göre aracı test ediniz. Örneğin, Otoyolda, şehir içinde, yokuş yukarı ve aşağı ve sıkışık, dur kalk yapılan tarfikte aracı test edebilirsiniz.
Mutlaka aracın bakım bilgilerini sorgulayın ve eğer satıcıda bu bilgiler yok ise, gittiği servisten bu dökümleri talep edin. Bu, aracın geçmişi ve üzerinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili size bilgi verecektir.



Eğer aracın bir önceki sahibinin irtibat bilgilerine ulaşabiliyorsanız, mutlaka aracın bir önceki sahibi ile konuşarak bilgi alın.
Ve son olarak bağımsız bir servis kuruluşu tarafından aracı kontrol ettirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder