Ufak bir birikiminiz var ve bu paranız ile kendinize araba almak istiyorsunuz. Eğer siz de benim gibi az para ile en iyisini almaya çalışıyorsanız muhtemelen, 2. El Araba Pazarı sitesinde ya da buna benzer sitelerde saatinizi geçiriyor olabilirsiniz. En sonunda durum, içinden çıkalmaz bir hal aldıgında, araba alırken karar verme konusunda size yardımcı olabilecek bir kaç ipucu okursanız belki faydası olabilir ;) Aşığıda 2. el araba alırken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda, arabayı alırken ve de aldıktan sonra neler yapılmalı konusunda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz.
1-Araç seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Nasıl ki, 0 km ve ikinci el otomobil seçiminde farklı noktalar söz konusu ise, sürüş tecrübesi de, satın alınacak otomobil ile ilgili tercihi etkilemektedir. “Uzun yol ya da şehir içinde mi sürüş yapacaksınız? Kalabalık ailenizle mi seyahat edeceksiniz, iş için mi alacaksınız? Kaç yıl süre ile kullanacaksınız? Hangi donanımlar – opsiyonları (ABS, EBD, Otomatik klima) tercih ediyorsunuz?” gibi soruların cevapları tercihinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır.
2-Bütçe neye göre oluşturmalıdır?
Araç alırken, krediye ihtiyacınız varsa, koşulları önce kendi kaynaklarınızla araştırarak, size önerilen koşullarla karşılaştırın. Peşin vereceğiniz kısım, faiz oranı, aylık ödemeler ve kefil gibi diğer kredi geri ödeme koşulları ile ilgili detayları belirleyin. Peşin ödemeniz gereken kaparo veya depozit gibi tutarların, vazgeçmeniz durumunda ne olacağını yazılı bir anlaşma haline getirin. Sigorta, vergi, bakım, onarım ve kullanma masrafları da dahil olmak üzere ayıracağınız parayı belirleyin. İnternet üzerinden gerçekleştireceğiniz ön araştırmada, tercihlerinizi belirleyip fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.
3-Araçta neleri kontrol etmek gerekmektedir?
Aracın daha önce hasar görüp görmediğini anlamak için boyasını inceleyin, kaportanın içindeki ve dışındaki boyaların aynı olup olmadığını kontrol edin. Kaportanın üzerinde darbe izleri ya da pas olup olmadığına bakın. Lastiklerin üzerindeki aşınmayı inceleyin. Yedek lastiği de gözden geçirin. Kapıların standart açılış ve kapanışlarını inceleyerek, sürtünme olup olmadığına bakın. Camlar ve farlar üzerindeki çizgi ve çatlakları araştırın. Arabanın; farlarını, sinyallerini, fren lambalarını, iç aydınlatmayı ve silecekleri deneyerek kontrol edin. Radyatörün içindeki sıvıyı kontrol edin. Kontağı kapatıp vites kutusundaki yağı inceleyin. Arabanın altına bakın, motorun bulunduğu yerde herhangi bir akıntı olup olmadığını kontrol edin. Isıtma sistemi, havalandırma ve radyoyu deneyerek kontrol edin. İç döşemeyi kontrol edin. Aşırı yıpranmış koltuklara rağmen, kilometre saati az bir kilometreyi gösteriyorsa, saatle oynanmış demektir.
4-Test sürüşü nasıl yapılmalıdır?
Test sürüşü, imkanı, aracı tanımanızı sağlar. Bu nedenle;
Aracın motorunun kolay ve gürültüsüz çalıştığına, motor ısındıktan sonra sesine dikkat edin. Girintili, çıkıntılı bir yolda sürüş yaparak, farklı bir titreşim, ses veya koku olup olmadığını kontrol edin. Değişik hız seviyelerinde fren yaparak, tekrar hareket edin. Aracın kolay bir şekilde hızlanması ve titreşimsiz bir şekilde sürüklenmeden ve savrulmadan durması gerekmektedir. Değişik hızlarla dönüş yapmayı deneyin. Aşırı yatma veya tutukluk, amortisörlerde veya ön takımlardaki bozukluktan kaynaklanıyor olabilir. Ön ve arka lastik izlerinin çakışması gerekmektedir. Eğer arka lastikler ön lastiklerin izinin dışına çıkıyorsa, arabanın kasasında önemli problem olabilir.
5-Temiz görünen her araç alınır mı?
Aracın bakımının düzenli ve öngörüldüğü şekilde yetkin kişilerce yapılıp yapılmadığına dikkat etmek suretiyle aracın km’sine ve yaşına göre, kullanım aşınmasının kabul edilebilir sınırlar içinde olup olmadığına bakın. Araç ile ilgili yapılması gereken onarımlara, bunların tutarları ve ne kadar bir süre içinde bu onarımları gerçekleştirmek gerektiğine dikkat edin. Boyalı oluşu, aracın büyük bir kaza yaptığının kanıtı olmayabilir. Araç renk farkından dolayı ilk çıkışta, çizikler nedeni ile ya da küçük hasarlarda boyanmış olabilir. Asıl aracın tabanında ve şasesinde önemli hasar olmasına da dikkat etmelisiniz.
6-Dikkat edilmesi gereken belgeler nelerdir?
Almayı düşündüğünüz aracın bütün belgelerinin mevcut olduğunu kontrol edip, ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzları çok dikkatli ve titizlikle inceleyerek her şeyin düzenli olduğunu teyit etmelisiniz. Aracın temiz kağıdını isteyerek eski sahibine ait olabilecek her türlü vergi borcu, trafik cezası, OGS cezası vs. olmadığını kontrol etmelisiniz.
7-Dizel araçlar kısa ömürlü müdür?Dizel araçların daha ekonomik olduğunu düşünerek kararınızı bu doğrultuda vermemelisiniz. Kişisel kullanım şartlarını sorgulayın, zira bazı benzinli bir araç kısa süreli ve az kilometreli kullanımlarda dizel bir araca nazaran yüzde 30’a varan yakıt avantajı sağlayabilmektedir.
8-Aracın çalıntı olması ihtimaline karşı neler yapılmalıdır?
Güvenilir kurumsal firmalar yerine açık oto pazarlarından ve şahıslardan araç satın almanın risklerinden biri de aracın çalıntı olması ihtimalidir.
Aracı alırken ruhsat üzerindeki motor-şasi numaralarını araç üzerinden kontrol etmelisiniz. Herhangi bir sorun karşısında kurumsal muhatap bulabilmek ve ikinci el aracınız için garanti kapsamından yararlanabilmek açısından da güvenilir firmaları tercih etmelisiniz. Alacağınız aracın daha önceki sahip ve kullanıcısının kim olduğu da önem taşımaktadır. "Araç kaçıncı sahibi tarafından, neden satılıyor? Daha önce hangi amaçla ve nasıl kullanılmış?" soruları önem arz etmektedir. Aracın servis kayıtlarını gözden geçirmeli, ruhsatında haciz ya da rehin şerhleri bulunup bulunmadığını da kontrol etmelisiniz.
9-Noter satışı tamamlandığında tüm riskler ortadan kalkmakta mıdır?
Her şeyden önce, bürokratik işlemlerin aracı satan kişi tarafından yapıldığına dikkat edin. Noter satışı yapıldığında tüm riskler ortadan kalkmamaktadır. Haciz, rehin gibi problemler çıkabilmektedir. Bu tür olası problemleri önlemek için noter satışı yapıldıktan sonra, aracın devir işlemlerinin tamamlanması ve yeni araç sahibi adına ruhsatın çıkarılması gerekmektedir.
10-İkinci el aracın da garantisi var mıdır?
Size söylenen, garantinin ve ilgili diğer özelliklerinin imzalayacağınız dokümanın içinde olup olmadığını araştırın. Garanti süresini sadece yıllara dayalı değil, kilometre sınırlarına göre de sorgulanması gerektiğini unutmamalısınız.
Kaynak: http://blogumdan.com/2008/09/2-el-araba-alirken-nelere-dikkat-etmeli.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder