Türkiye’nin her yerinde bu işlemler standart olmak ile birlikte, ben Ankara’da bu işlemleri yaptığımdan dolayı, anlatacaklarımın bazı kısımları Ankara’ya has olabilir. Ancak, genel olarak izlenecek yol bu şekildedir.
İlk önce, aracımıza baktık, baktırdık ve onay aldık/verdik, pazarlığımızı da yaptık fiyatta anlaştık. Böylece, aracı satan ile alan arasından aracı şimdilik çıkartıyoruz. Mümkünse, sizin evinizin önüne veya bir otoparka koyuyoruz. Anahtarını, ruhsatını ve de vergi dairesinden aldığı temiz kağıdını, satan kişi yanına alıyor, siz de paranızı alıyorsunuz ve herhangi bir notere gidiyorsunuz. Bu noktada, notere giderken yanınıza, satıcı kişiye vereceğiniz paranın yaklaşık 500TL fazlasını almayı unutmayın. Çünkü, notere para vereceksiniz ve bir de hayırlı olsun yemeği tabi ki
Kısaca, noter satışı sırasında satan kişi, Ruhsat, temiz kağıdı, kimliğini ve anahtarlarını, satan kişi ise, parasını ve kimliğini götürüyor notere.
Noterden içeri girdikten sonra, ilk bulduğunuz ilgili kişiye biz araba satışı/alışı yapacağız dediğinizde, sizi ilgili kişiye yönlendirecekler zaten. Sonrasında, satan taraf ruhsatı ve kimliğini, alan taraf ise, yalnızca kimliğini teslim edecek. Sonrasında noter bir sözleşme düzenleyecek. Bu sözleşmede aracın motor ve şasi numaraları da yer alacağından, kontrol etmeyi unutmayın. Hatalı bilgi bulunmasın. Ardından imzalarınızı attıktan sonra, alan kişi notere belirterek parayı, satan kişi de, ruhsatı ve anahtarı karşı tarafa verdikten sonra, artık araç resmen el değiştirmiş bulunuyor. Yani, o günden sonraki araba ile ilgili tüm borçlar, işlemler yeni sahibi üzerine, o günden eski tüm işlemler ise satan kişiye (eski sahibine) ait oluyor. Bu noktadan sonra, aracı alan kişi araçın eksiklikleri, satan kişi de aldığı paraya dair bir söz sahibi olamıyor. Çünkü, imzalanan kağıtta, aracın eksiksiz alındığını, ücretinin ise, tam olarak ödendiğini belirtiyor. Noter masrafı, aracın modeline göre noter tarafından belirleniyor. Benim 1998 model Rover 216 aracımın noter masrafı 192TL tuttu örneğin. Bu ödemeyi de yaptıktan sonra, noter ve aracı satan kişi ile ilişkimiz burada son buluyor.
Noter satışında dikkat edilecekler:
Noter sözleşmesi üzerinde soğuk damga bulunmalı.
İki tarafında bilgilerinde hata olmamalı.
Satış sözleşmesinin arka tarafında iki tarafın kimliklerinin ve de temiz kağıdının fotokopisi olmalı.
Kaynak: http://www.mustafaakdag.net/14102009/373-adim-adim-2-el-arac-alinirken-yapilacaklar/#postTabs_ul_373
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder