Mevzuata göre kazalarda yüzde 70 ya da daha fazla oranda hasar görenaraçlar pert veya ağır hasarlı kaydı ile trafikten çekiliyor. Bu noktada fiziki pert yani hiçbir şekilde yola çıkamaz hale gelenler hurdaya ayrılırken, ağır hasarlı olarak değerlendirilenler sigorta şirketleri tarafından rayiç bedeli araç sahibine ödenerek yeniden satışa sunuluyor
PERT ARAÇLAR TRAFİĞE NASIL ÇIKIYOR
Kaza yapan araç, ekspertiz tarafından incelenip hasar tespiti yapılıyor.
Sigorta şirketi, eğer hasar arabanın değerine yakınsa bedeli karşılamak yerine aradaki farkı verip aracı sahibinden satın alıyor.
Ağır hasarlı pert olmuş araç, tamirden geçiriliyor. Kaportası yenileniyor. Ardından ikinci, üçüncü kişilere satılıyor.
Bu tür işler genellikle kaportacı, tamirci, özel servis tarzındaki kişilerin marifetiyle oluyor. Bu hile sonucu arabanın hasar gideri yarı yarıya indiriliyor.
Piyasaya ciddi miktarlarda ağır hasarlı araç giriyor. Bu araçların noter devri ve muayenesinde sıkıntı yaşanmıyor. Ancak kayıtlara geçtiği için sigorta şirketleri kasko yapmıyor. Banka da kredi vermiyor.
ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
Otomobilin motorundan şanzımanına, kaportadan döşemesine kadar dikkatle inceleyin. Mümkünse satın almaya bir otomobil tamircisi ile gidin.
Motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaralarıyla mutlaka karşılaştırın.
Aracın sicilini araştırın. TRAMER'den aracın ne kadar hasarlı olduğunu sorgulatın. Hasar durumunu 5664'e kısa mesaj atarak öğrenebilirsiniz.
Aracı mutlaka deneyin. Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapın. Duvardan yankılanan ses, alışılmamış gürültüleri duymanıza yardımcı olur.
Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya götürüp kontrol ettirin. Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir.
Satıcıya otomobil hakkında hiçbir şey sormaktan kaçınmayın.
Kontrol için yeterli zaman ayırın, aceleci davranmayın.
Değerinin altında satılan araçları iyi araştırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder