İkinci el araç almak, sıfır almaktan daha hesaplıdır. İkinci el araç seçerken bazı hususlara dikkat etmeniz, daha hesaplı bir alışveriş yapmanıza olanak sağlayacaktır.
İkinci El Araba Alırken
• Otomobili baştan sona incelemelisiniz. Hatta satın almaya mümkünse bir otomobil tamircisiyle gidin.
• Ruhsattaki motor ve şase numaralarının aynı olup olmadığını kontrol edin. Otomobilin çalıntı olması halinde, paranızı geri alamadığınız gibi hukuki süreç sizi yoracaktır.
• Otomobilin sicilini araştırmayı ihmal etmeyin.
• Alacağınız ikinci el aracı mutlaka deneyin.
Yapmanız Gerekenler ve İncelenecek Kısımlar
Yapmanız Gerekenler
• Aracı gündüz gözüyle görmeniz daha rahat bir kontrol sağlayacaktır.
• Yağmursuz bir hava aracınızı daha iyi tanımanıza olanak sağlayacaktır.
• Eğer şansınız varsa, otomobilin hali hazırda bulunduğu yere gidin. İlk çalışmadaki sorunları bu şekilde görebilirsiniz.
• Aceleci olmayın. Kontrol için ne gerekiyorsa onu yapın.
• Araç sahibine gerekli her türlü soruyu sormaktan kaçınmayın.
• Giderken yanınızda size yardımcı olacak birini götürebilirsiniz.
İncelenecek Kısımlar
Motor Çalışmıyorken
• Aracın dış görünüşünü inceleyin. Çürük, çizik veya pas var mı kontrol edin.
• Otomobilin iki tarafındaki hatlarına bakın. Onarım görmüş bir otomobilin hatları düzgün değildir.
• Kilitleri, camları, kapı kollarını kontrol edin.
• Aracı dört köşesinden de sallayın. Eğer aracın süspansiyonu sağlamsa, araç birkaç kere sallanıp duracaktır.
• Otomobile uzaktan baktığınızda bir yamukluk varsa, yine otomobilin süspansiyon sisteminde sıkıntı var demektir.
• Lastikleri kontrol edin. Aynı akstaki lastikler, aynı marka olmalıdır.
• Araçta direksiyon destek sistemi varsa, başınızı camdan çıkarın ve direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hareket ediyor mu bakın. Eğer direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hemen tepki vermiyorsa ve 3-4 saniye sonra hareket etmeye başlıyorsa, aracın direksiyon sisteminde büyük bir problem var demektir.
• Pedalların aşınma oranlarına bakın. Gaz pedalı aşınmışsa uzun yolculuk, fren pedalı aşınmışsa şehir içi yolculuk daha fazla yapılmış demektir.
• Kaputu açın ve içeri bakın. Kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atın. Temiz mi değil mi kontrol edin.
• Yağ seviyesini ve yağın durumunu kontrol edin.
• Motor kayışlarını inceleyin ve motorun su seviyesine bakın.
• Lastik basıncını kontrol edin.
Motor Çalışıyorken
• Mutlaka deneme sürüşü yapın. Sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını kontrol edin.
• Motorun kolay çalışıp çalışmadığına bakın ve olağandışı seslere dikkat edin. Gürültülü bir motor, pahalı bir tamirat gerektiğine işarettir.
• Egzoz dumanının rengine mutlaka dikkat edin. Gri veya renksizse normaldir, siyah veya maviyse bir sorun var demektir.
• Fren pedalına 1 dakika boyunca basın. Pedalın 4 cm’den daha fazla inmemesi gerekiyor. Eğer iniyorsa, fren sisteminde bir bozukluk var demektir.
• Rölantideki sarsıntısına bakın. Normalden fazlaysa ateşleme sisteminde veya yakıt sisteminde sıkıntı var demektir.
• Egzozdan çıkan seslere dikkat edin ve olağandışı sesler var mı kontrol edin.
• Mutlaka deneme sürüşü yapın. Sürüş esnasında çekiş problemi var mı kontrol edin.
• El freninin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bunu aracı 1. vitese takıp, aracı yavaşça hareket ettirmeye çalışarak deneyebilirsiniz. Eğer araç hareket ederse, el freni çalışmıyor demektir.
• Aynı şekilde, 1. vitesteyken frenin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
• Sürüş halindeyken aracın sesini dinlemeye çalışın.
• Dönüş yaparken akslardan ses geliyor mu kontrol edin. Tıkırtı geliyorsa bilin ki aks uçları aşınmıştır.
• Düz bir yola geçin ve aracı sürerken ellerinizi direksiyondan çekin. Eğer direksiyon sağ sol yapıyorsa aracın rot ayarlarında sıkıntı var demektir.
• Aynı şekilde düz bir yolda giderken hızlandığınızda direksiyon ve otomobil titriyorsa, lastiklerin balans ayarları bozulmuş demektir.
• Yolda hızla giderken direksiyonu kullanmakta güçlük çekiyorsanız ya lastikler inmiştir ya da ön takımda sıkıntı vardır.
• Aracı asla rot ve balans ayarı yaptırmadan almamalısınız çünkü ayar bozukluklarına genelde bozuk bir parça neden olmaktadır.
• Aracınız yavaş bir hızla giderken tık tık sesleri çıkartıyorsa, süspansiyonda sıkıntı var demektir.
• Test sürüşünüz sırasında aracın klimasını da kontrol edin. Hava kompresörü normalde çok az ses çıkarır. Sürüş anında eğer fazla ses çıkarıyorsa, klima sisteminde bir sıkıntı var demektir.
• Son olarak, sakin bir yere geçip el freninizi çekin. Vitese geçirip yavaşça ayağınızı debriyajdan çekin. Normal şartlarda arabanızın istop etmesi gerekir. Etmiyorsa debriyajında bir problem var demektir.
24 Nisan 2015 Cuma
ikinci el araç alırken yedek anahtarına dikkat
İkinci el araç alacaklar olanların, yedek anahtar sayısına dikkat etmesi gerektiği, birçok hırsızlık olayının bu yüzden meydana geldiği belirtiliyor.
arabaların yedek anahtarının olması hırsızlık olaylarını arttırıyor. Özellikle ikinci el araçlarda meydana gelen hırsızlık olayları, araçların satımından sonra alıcının anahtarların hepsini almamasından kaynaklanıyor. Bazı şahısların araba sattıklarında yedek anahtarları vermemesi arabaların çalınmasına yol açabiliyor.
Otomobillerde yaşanan hırsızlık olaylarının artık pinpon topu gibi malzemelerle yaşanmadığını anlatan Oto Anahtar ve Kilit Ustası Mesut Topçu, hırsızların arabaya zarar vererek kapılarını açtığını söyledi. Topçu, "Yeni sistem araçlar güvenlik açısından çok iyi diyebiliriz. Eski arabalar zarar vererek hırsızlık yapılmasına karşı alarm ya da baston kilit kullanabilirler. Vatandaşların araba alırken en önemli dikkat etmeleri gereken nokta, satıcıdan arabanın bütün yedek anahtarlarını almaktır. Yedek anahtar yoksa yetkili bir anahtarcıdan yedek anahtarını almalısı gerekir. Zaten kasko açısından da yedek anahtar çok önemli. Yedek anahtarının olmaması aracın risk içermesine sebep olur. Vatandaşların, ikinci el otomobil alındığında aracın hafızasında kaç tane anahtar olduğunu yetkili bir anahtarcıda öğrenmeleri gerekiyor. Arabanın hafızasındaki anahtarların hepsi araç sahibinde ise sıkıntı yoktur. Aksi durum söz konusuysa otomobil sahibi yetkili kuruluşlarda bu sorunu gidermeli. Anahtarların hepsinin kendisinde olmaması, aracın çalınma ihtimalini doğurur. Aracın yedek anahtarının satım esnasında alıcıya geçmesi hırsızlık olmayacağı anlamına gelmez. Arabanın hafızasında başka anahtarlar da olabilir. O yüzden araç alındığı sırada aracın hafızasındaki anahtarlar tespit edilmeli. Ustalık belgesi olmayan insanlara da bu konuda tamir yaptırılmamalı ve her şeyde olduğu gibi kilit konusunda da müşterinin kaliteli ürünleri tercih etmesi yararına olur" bilgilendirmesini yaptı.
Sahibinden araç satın alırken pek dikkat etmediğimiz bir detay aracımızın çalınmasına sebep olabilir. Uzmanlar sahibinden satın alınan aracın yedek anahtar sayısına dikkat edilmesi gerektiğini , birçok hırsızlık olayının bu yüzden meydana geldiği belirtiliyor.
Arabaların yedek anahtarının olması hırsızlık olaylarını arttırıyor. Özellikle ikinci el araçlarda meydana gelen hırsızlık olayları, araçların satımından sonra alıcının anahtarların hepsini almamasından kaynaklanıyor.
Bazı şahısların araba sattıklarında yedek anahtarları vermemesi arabaların çalınmasına yol açabiliyor.
"KAPIYA ZARAR VERİP ÇALIYORLAR"
Otomobillerde yaşanan hırsızlık olaylarının artık pinpon topu gibi malzemelerle yaşanmadığını anlatan Oto Anahtar ve Kilit Ustası Mesut Topçu, hırsızların arabaya zarar vererek kapılarını açtığını söyledi.
"YEDEK ANAHTAR ÇOK ÖNEMLİ"
Mesut Topçu, "Yeni sistem araçlar güvenlik açısından çok iyi diyebiliriz. Eski arabalar zarar vererek hırsızlık yapılmasına karşı alarm ya da baston kilit kullanabilirler. Vatandaşların araba alırken en önemli dikkat etmeleri gereken nokta, satıcıdan arabanın bütün yedek anahtarlarını almaktır. Yedek anahtar yoksa yetkili bir anahtarcıdan yedek anahtarını almalısı gerekir. Zaten kasko açısından da yedek anahtar çok önemli." dedi.
"ÇALINMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"
Topçu, "Yedek anahtarının olmaması aracın risk içermesine sebep olur. Vatandaşların, ikinci el otomobil alındığında aracın hafızasında kaç tane anahtar olduğunu yetkili bir anahtarcıda öğrenmeleri gerekiyor. Arabanın hafızasındaki anahtarların hepsi araç sahibinde ise sıkıntı yoktur. Aksi durum söz konusuysa otomobil sahibi yetkili kuruluşlarda bu sorunu gidermeli. Anahtarların hepsinin kendisinde olmaması, aracın çalınma ihtimalini doğurur. Aracın yedek anahtarının satım esnasında alıcıya geçmesi hırsızlık olmayacağı anlamına gelmez. Arabanın hafızasında başka anahtarlar da olabilir. O yüzden araç alındığı sırada aracın hafızasındaki anahtarlar tespit edilmeli. Ustalık belgesi olmayan insanlara da bu konuda tamir yaptırılmamalı ve her şeyde olduğu gibi kilit konusunda da müşterinin kaliteli ürünleri tercih etmesi yararına olur" bilgilendirmesini yaptı.
Otorapor oto ekspertiz merkezlerinde araçların yedek anahtarlarına bakılmaktadır.
arabaların yedek anahtarının olması hırsızlık olaylarını arttırıyor. Özellikle ikinci el araçlarda meydana gelen hırsızlık olayları, araçların satımından sonra alıcının anahtarların hepsini almamasından kaynaklanıyor. Bazı şahısların araba sattıklarında yedek anahtarları vermemesi arabaların çalınmasına yol açabiliyor.
Otomobillerde yaşanan hırsızlık olaylarının artık pinpon topu gibi malzemelerle yaşanmadığını anlatan Oto Anahtar ve Kilit Ustası Mesut Topçu, hırsızların arabaya zarar vererek kapılarını açtığını söyledi. Topçu, "Yeni sistem araçlar güvenlik açısından çok iyi diyebiliriz. Eski arabalar zarar vererek hırsızlık yapılmasına karşı alarm ya da baston kilit kullanabilirler. Vatandaşların araba alırken en önemli dikkat etmeleri gereken nokta, satıcıdan arabanın bütün yedek anahtarlarını almaktır. Yedek anahtar yoksa yetkili bir anahtarcıdan yedek anahtarını almalısı gerekir. Zaten kasko açısından da yedek anahtar çok önemli. Yedek anahtarının olmaması aracın risk içermesine sebep olur. Vatandaşların, ikinci el otomobil alındığında aracın hafızasında kaç tane anahtar olduğunu yetkili bir anahtarcıda öğrenmeleri gerekiyor. Arabanın hafızasındaki anahtarların hepsi araç sahibinde ise sıkıntı yoktur. Aksi durum söz konusuysa otomobil sahibi yetkili kuruluşlarda bu sorunu gidermeli. Anahtarların hepsinin kendisinde olmaması, aracın çalınma ihtimalini doğurur. Aracın yedek anahtarının satım esnasında alıcıya geçmesi hırsızlık olmayacağı anlamına gelmez. Arabanın hafızasında başka anahtarlar da olabilir. O yüzden araç alındığı sırada aracın hafızasındaki anahtarlar tespit edilmeli. Ustalık belgesi olmayan insanlara da bu konuda tamir yaptırılmamalı ve her şeyde olduğu gibi kilit konusunda da müşterinin kaliteli ürünleri tercih etmesi yararına olur" bilgilendirmesini yaptı.
Sahibinden araç satın alırken pek dikkat etmediğimiz bir detay aracımızın çalınmasına sebep olabilir. Uzmanlar sahibinden satın alınan aracın yedek anahtar sayısına dikkat edilmesi gerektiğini , birçok hırsızlık olayının bu yüzden meydana geldiği belirtiliyor.
Arabaların yedek anahtarının olması hırsızlık olaylarını arttırıyor. Özellikle ikinci el araçlarda meydana gelen hırsızlık olayları, araçların satımından sonra alıcının anahtarların hepsini almamasından kaynaklanıyor.
Bazı şahısların araba sattıklarında yedek anahtarları vermemesi arabaların çalınmasına yol açabiliyor.
"KAPIYA ZARAR VERİP ÇALIYORLAR"
Otomobillerde yaşanan hırsızlık olaylarının artık pinpon topu gibi malzemelerle yaşanmadığını anlatan Oto Anahtar ve Kilit Ustası Mesut Topçu, hırsızların arabaya zarar vererek kapılarını açtığını söyledi.
"YEDEK ANAHTAR ÇOK ÖNEMLİ"
Mesut Topçu, "Yeni sistem araçlar güvenlik açısından çok iyi diyebiliriz. Eski arabalar zarar vererek hırsızlık yapılmasına karşı alarm ya da baston kilit kullanabilirler. Vatandaşların araba alırken en önemli dikkat etmeleri gereken nokta, satıcıdan arabanın bütün yedek anahtarlarını almaktır. Yedek anahtar yoksa yetkili bir anahtarcıdan yedek anahtarını almalısı gerekir. Zaten kasko açısından da yedek anahtar çok önemli." dedi.
"ÇALINMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"
Topçu, "Yedek anahtarının olmaması aracın risk içermesine sebep olur. Vatandaşların, ikinci el otomobil alındığında aracın hafızasında kaç tane anahtar olduğunu yetkili bir anahtarcıda öğrenmeleri gerekiyor. Arabanın hafızasındaki anahtarların hepsi araç sahibinde ise sıkıntı yoktur. Aksi durum söz konusuysa otomobil sahibi yetkili kuruluşlarda bu sorunu gidermeli. Anahtarların hepsinin kendisinde olmaması, aracın çalınma ihtimalini doğurur. Aracın yedek anahtarının satım esnasında alıcıya geçmesi hırsızlık olmayacağı anlamına gelmez. Arabanın hafızasında başka anahtarlar da olabilir. O yüzden araç alındığı sırada aracın hafızasındaki anahtarlar tespit edilmeli. Ustalık belgesi olmayan insanlara da bu konuda tamir yaptırılmamalı ve her şeyde olduğu gibi kilit konusunda da müşterinin kaliteli ürünleri tercih etmesi yararına olur" bilgilendirmesini yaptı.
Otorapor oto ekspertiz merkezlerinde araçların yedek anahtarlarına bakılmaktadır.
Dyno test otorapor'da
Dynometre
Aracınızın ölçüm anındaki güç ve tork değerlerini, ideal şartlardaki gücünü ve tork değerlerini, aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarını görebilir, yanısıra yol simülasyonunu yaparak sadece yük altında ortaya çıkan arızaları görebilirsiniz.
Fonksiyonlar, Motor gücü ölçümü:
Motorun her devirde ne kadar güç ürettiğini ölçer ve grafik ekranda gösterir. Herhangi bir revizyon veya modifikasyon yapılmış ise, öncesi ve sonrası güç değerlerini karşılaştırır.
Tekerlek gücü ölçümü:
Motorun ürettiği gücün ne kadarının tekerleklere iletildiğini grafik ekranında gösterir.
Tork ölçümü:
Motorun hangi devirde ne kadar tork üretebildiğin'! grafik ekranda gösterir. Maksimum torku ve bu torkun üretildiği motor devrini belirtir.
Aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarının ölçümü:
Motorun ürettiği gücün şanzuman, diferansiyel, aks gibi aktarma organlarında ne kadarının kaybolduğunu ölçer grafik ekranda gösterir.
Takometre kontrolü:
Aracın takometre ve hız göstergelerinin hata oranını belirlememizi sağlar.
Dinamometre
Dynometre
Aracınızın ölçüm anındaki güç ve tork değerlerini, ideal şartlardaki gücünü ve tork değerlerini, aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarını görebilir, yanısıra yol simülasyonunu yaparak sadece yük altında ortaya çıkan arızaları görebilirsiniz.
Fonksiyonlar, Motor gücü ölçümü:
Motorun her devirde ne kadar güç ürettiğini ölçer ve grafik ekranda gösterir. Herhangi bir revizyon veya modifikasyon yapılmış ise, öncesi ve sonrası güç değerlerini karşılaştırır.
Tekerlek gücü ölçümü:
Motorun ürettiği gücün ne kadarının tekerleklere iletildiğini grafik ekranında gösterir.
Tork ölçümü:
Motorun hangi devirde ne kadar tork üretebildiğini grafik ekranda gösterir. Maksimum torku ve bu torkun üretildiği motor devrini belirtir.
Aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarının ölçümü:
Motorun ürettiği gücün şanzuman, diferansiyel, aks gibi aktarma organlarında ne kadarının kaybolduğunu ölçer grafik ekranda gösterir.
Takometre kontrolü:
Aracın takometre ve hız göstergelerinin hata oranını belirlememizi sağlar.
Çeşitli normlarda motor gücü ölçümü:
Ölçüm anındaki hava sıcaklık, basınç ve nem değerlerini dikkate alarak DİN 70020, EWG 80/1269 İSO 1585, SAEJ1349, JIS D1001 normlarında motor gücü ölçer ve katalog verileri ile karşılaştırır.
Otomobil Hırsızlığına Karşi Önlemler
Neden Güvenlik?
Otomobil hırsızlığı ve otomobilden hırsızlık son günlerde artan bir suçluluk çeşididir. Yapılan gözlemlerde park edilen araçların içinde her zaman araca ait belgelerin ve yedek anahtarlarının bırakıldığı görülmektedir. Çoğu zaman araçlar, trafiğin ortasında ve mağazaların önünde çalışır bir vaziyette bırakılmaktadırlar. Bu ise hırsızlık için davetiye çıkartmak anlamına gelir. Tedbir, hiçbir zaman sigortalamaktan kötü değildir. Seyahatlerinizde ve izinlerinizde aracınızın çalınması hiç de iyi bir olay değildir ve büyük problemleri de yanında getirir. Şunu da biliniz ki, hırsız çalmış olduğu araç ile bir trafik kazasına karışabilir. Bunun dışında, çalınan aracınız başka bir suçun işlenmesinde (mesela hırsızlık, soygun vb.) kullanılabilir. Düzenli bir emniyet tedbiri uygulamakla belki başka bir suçu önleyebilirsiniz Mekanik Tedbirler:
İlk etapta suçluların korkutulması amacını taşır ve hırsızlığın gerçekleşmesini önler.
Özel emniyet çubukları direksiyonun çevrilmesini engellemektedir.
Özel numaralı Kilitler, çekilmiş olan el frenin inmesini engellemektedir.
Ülkemizde henüz kullanılmayan araç numarasının bütün aracın camlarına gravüre edilmesi.Bunun için de ayrı bir güvenlik belgesi de verilebilmektedir.
Vitesin oynamasını engelleyen kilitler.
Hem vites kolunu hem de aynı zamanda el frenini kilitleyen kilitler vardır.
Elektronik Tedbirler:
Orta sınıftaki araçlarda "bölücü" kullanılarak belirli özellikler için faydalanılabilir (ateşleme, benzin akışını kesme gibi).
Hiçbir zaman klipsli ya da çekmeli kullanmayınız.
Doğru Davranışlar:
Anahtarı aracın üzerinde bırakmayınız.
Camları ve kapıları kapatınız, kilitleyiniz.
Araçta herhangi bir belge bırakmayınız.
Yedek anahtarı araçta bırakmayınız.
Otostopçuları almayınız.
Alarm tertibatı takın.
Orta kazanç düzeyinde bulunan insanların araçlarda, özellikle en çok rağbet edilen markalardan olan Mercedes, Audi, BMW ve lüks sınıfa giren araçlara alarm takılması tavsiye edilmektedir. Bir alarm tertibatının alımında aşağıdaki özelliklere dikkat edilmelidir
Çevre Güvenliği:
Zorlamalara karşı ve kilitli kapıların zorlanmasına karşı (Kapılar, Bagaj, motor kaputu vb.) bütün açma yerlerinin emniyetli olması
İç Kısım Güvenliği:
Değişik dokunmalarda veya camın kırılmasında alarmın çalışması için,
Çekilme Güvenliği:
Aracın çekilmesini veya tekerlerin sökülmesini önlemek için,
Nasıl Bir Alarm:
Dışarıdan erişilmeyecek şekilde bir yedek siren bulundurunuz veya sistem için her zaman yedek pil bulunsun.
Bütün hatlara yapılabilecek sabotajlara karşılık güvenlik tedbirlerini alınız.
Akustik alarm (30 saniyelik 9 sinyalli optik alarm 4 dakikalık)
Sistemin yapılması için düzenli olarak oto alarm tertibatlarının montajını yapan firma yetkilisine başvurulmalıdır.
Mekanik titreşim araçları tavsiye edilmemektedir.
Lüks sınıfındaki araçların kullanılmasında dikkat edilmesi gereken ise park yerinin denetim altında olması, (özellikle seyahatlerde (yurtdışı) ya da kapalı parklarda araçların park edilmesinde).
Eğer aracınızın alarmı arka arkaya çalmaya başlarsa, aracınızın alarmını kapatmayınız, sadece aracınızın park yerini değiştiriniz.
15 Nisan 2015 Çarşamba
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)