15 Şubat 2013 Cuma

Boya koruma çizik için değildir. Boya ömrü içindir!

Araçlarımızı seçerken dikkate aldığımız belkide ilk özelliklerden bir tanesi aracımızın boyası ve rengidir. İkinci el satışlarında aracın değerini belirli bir şekilde arttıran bu özellik aynı zamanda dış etkenlerden en çok etkilenen ve korunması gereken özelliktir.

Neden boya koruma?
Çünkü aracınızın boyası güneş, asit yağmurları, kuş pisliği, yıkamada kullanılan kalitesiz malzeme vb. gibi etkenler nedeni ile gün geçtikçe koruma cilasını ve parlaklığını kaybeder. Bunun sonucu olarak zaman zaman rastladığımız boya solmaları ve güneş yanıkları ile karşılaşırız. Boya korumanın asıl amacı araç kaporta ve boyası üzerinde bir koruma tabakası yaratarak dış etkenlerin araç üzerindeki etkisini en aza indirmektir.

Kime yaptırmalıyım?
Eğer bu işin ustası değilseniz bu işi boya koruma işinde uzman kişilere bırakmanız en doğru karar olur. Boya koruma yapmak, cilayı araç üzerinde homojen olarak dağıtmak ve cilaya uygun koşulları yaratmak (ısı, toz, su vb.) her zaman mümkün olmayabilir. Yanlış uygulamalar sonucunda araç boyası uzerinde gün ışığı altında bakıldığında dalgalanmalar görünür. Yanlış bir boya koruma uygulaması uzerine, yeniden bir düzeltme için kesinlikle ikinci bir girişim yapılmamalıdır, bu işleri daha bir içinden çıkılmaz hale getirmekle kalmaz aynı zamanda araç korumanızın düzeltilme şansınıda azaltır. Bu gibi durumlarda aracınızın koruması yetkili kişilerce düzeltilebilir.

* Boya koruma kesinlikle aracınızdaki cizikleri gidermek amaçlı değildir.

Günümüzde yeni teknolojilerin gelişmesi ile boya koruma nano boya koruma ve boya koruma olarak iki kısıma ayrılmıştır. Boya koruma aracınıza uygulandıktan en az 5 ay, en fazla 1 yıl süre ile etkili olurken, nano boya korumaları en kötü koşullarda en az 1 yıl en iyi koşullarda ise 3 yıl boyunca geçerliliğini korur.

Küçük ama faydalı sürüş bilgileri

Yüksek hızda arka lastik patlarsa arabanın arkası sağa,sola hareket etmeye başlar.Patlayan ön lastiklerden biriyse araç o yöne doğru kuvvetlice çekilir. Ön lastik patlamasında ani fren yapmayın.
Genel olarak araçlar, radyatör pervanelerinin alt kısmına kadar suya girebilirler.Bu mesafede 25-30 cm kadardır.
Su birikintilerine düşük hızda ve düşük viteste girin.
Bilinenin aksine otomobili sıcaktan korumak için ağaçlıklı bir yere parketmek son derece sakıncalıdır.Çünki bitkilerden dökülen polen ve benzeri maddeler otomobilin boyasına zarar verir.
Yangın söndürücü bagajda durması gereken bir aksesuar değil her zaman el altında tutulması gereken cihazdır.Yangın durumunda anahtar kontak üzerinde bırakılarak motor durdurulmalıdır.
98 Oktan benzin ancak doğru otomobillerde kullanılırsa etkili olur. Bu modellerde motor hacmi 2000 cc ve üzerindeki yeni nesil otomobiller olarak sınıflandırılıyor.
ABS fren sistemi, virajlarda ıslak yüzeylerde çakıl ve benzeri malzemeli yollarda daha iyi yol tutuşu sağlamaz.
Emniyet kemerinin taşıtınızın orta direklerinde bulunan ayarlı tutucularından boyunuza göre ayarlayın. Emniyet kemeri kesinlikle boyun boyun bölgenizin üzerinde olmasın. Bu tip kullanım kaza sırasında boğulmanıza sebep olabilir
Her zaman aracınızda mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurun Yağış anında kayganlaşan zeminde takip mesafesine uyun.
Otomobilinizi kullanmak için başkasına verseniz dahi , oluşacak tüm hukuki yaptırımlardan sizin sorumlu olacağınızı sakın unutmayın.
Otomobilinizin Trafik ve kasko sigortası ile egzos muayenesinin tam olmasına dikkat edin. Unutmayın neyin ne zaman olacağını bilemeyiz.

Eurodizel neden tercih edilmeli?

Yeni nesil dizel araçlar için neden EURODİZEL?
Yeni nesil dizel motorlarda yakıt sistemi çok daha yüksek basınçlarda çalışmaktadır. COMMONRAIL veya yakıt rampası olarak bilinen bu sistemde yakıtın daha az kükürt içermesi gereklidir. Aksi takdirde motorda kurumlanma motorun ömrünü bitirecek düzeylere çıkmaktadır.

EURODİZEL yakıt eski dizel yakıta oranla üretildiği ülke standartlarına bağlı olarak 5 ila 20 kat daha az kükürt içermektedir. Daha temiz dizel yakıt ile motorlar korunmakta ve ideal performans göstermektedir.


Motorların yağ eksiltme nedeni

Motorlar neden yağ eksiltir?
Yağ eksilmesi motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojilerle üretilen modern motorlarda yüksek performans sağlamak amacıyla metaller (silindirler, pistonlar) birbirine daha yakın tasarlanmıştır. Motorlarda ki bu özellik yağın yıpranmasına, dolayısıyla da eksilmesine yol açar. Araç üreticileri, araçların belirli km. aralıkları için yağ eksiltme paylarını araç kitapçıklarında belirtmişlerdir. Sentetik yağlar mineral yağlara oranla daha az eksiltme yapmaktadırlar.



En Sık karşılaşılan motor terimleri

1dın:1,12sae !

1kw:1,34ece

1kw:1,35PSdın

ABC(Active Body Control): Otomobilin yana yatmasını engelleyen elektronik sistem.

ABS (Anti Blockier System): Panik fren anında tekerleklerin kilitlenmesini önleyen elektronik sistem.

AC: Klima

AQUAPLANNING: Hızlı bir şekilde bir su birikintisine girildiğinde, aracı lastiklerinin su yüzeyinde yüzmesi, yerle teması kaybetmesidir olayıdır.

AKTİF GÜVENLİK: Otomobilde güvenliği arttıran elemanların tümü. ABS, ESP, lastikler, aracın aerodinamik yapısı, frenler, yol tutusu gibi...

AWD: (All Wheel Drive) 4 tekerlekten çekiş.

BAS: Sistem sürücünün fren pedalına sonuna kadar basması gerektiği durumlarda aksini tespit ederse frenlemeyi kendisi yapıyor.

BOXER MOTOR: Silindirlerin aynı düzlemde(180 derece) karşılıklı olarak konumlandırıldığı motor.

CBC: Arka akstaki fren sisteminin optimal kullanımını sağlıyor.

COMMON RAIL: Dizel motorlarda kullanılan yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi.

CRUISE CONTROL: Hız sabitliyici sistem.

CVT: Sürekli değişken zamanlı otomatik şanzıman.

CW: Sürtünme katsayısı.Otomobilin rüzgara karşı direnci.

DIN: Deutsches Institut für normung

DISTRONIC: Elektronik takip sistemi.Sistem öndeki araçla olan mesafe tehlikeli şekilde azalınca motor gücünü azaltıyor yada fren yapıyor.

DOHC: Üstten çift egsantrikli motor

DSP(Dynamic Shift program): Sürücünün kullanım tarzına göre vites değişimini hızlı yada konforlu yapan akıllı otomatik şanzıman.

EAS(Elektronik Active Steering): Aktif direksiyon sistemi. Acil durumlarda kontrolun kaybolmasını engelliyor.

EBD-EBV: Elektronik fren gücü dağıtıcısı.

ECE: Economic Commission for Europe

EDLS: Elektronik Diferansiyel Kilidi.

EPS (Elektro Power Steering): Elektrik motorlu hidrolik direksiyon sistemi.

ESP (Electronic Stability Program): Elektronik savrulma önleyici sistem.

FADING: Fren disklerinin ve kampanalarının aşırı ısınmasından dolayı fren etkisinin zayıflaması olayı. FPS: Yangın önleme sistemi.

GRIP: Kapsamlı zemin kontrol ve çekiş sistemi.

HB: Hatch Back.5 kapılı otomobil.

HDI: Peugeot?un common-rail teknolojisiyle ürettiği dizel motora verdiği isim.

HEAD UP DISPLAY: Gösterge tablosundaki bilgileri(hız,devir) ön cama yansıtan sistem.

HIBRID MOTOR: Bu sistemde biri benzinli diğeri elektrikli 2 adet motor vardır.

IMMOBILISER: Motoru ve otomobilin elektrik sistemini hırsızlığa karşı kilitliyen şifreli elektronik sistem.

INTERCOOLER: Turbo kullanılan motorlarda havayı soğutan sistemdir.

JIS: Japanese Industrial Standart (jıs=dın)

KOMPRESÖR: Amacı turbo ile aynıdır.Fakat gücünü kayış yardımıyla motordan alır.

KW: Kilowatt

NAVIGASYON: Akıllı yön bulma sistemi.

PASİF GÜVENLİK: Bir kaza durumunda yolcuların güvenliğini sağlayan etkenlerdir. Emniyet kemerleri, airbag, kapı içi çelik barlar, arabanın darbe emme yapısı vs. gibi.

PSM (Porsche Stability Management): Porsche'un kendine özgü, ESP'yle aynı işi gören sistemi...

QUATTRO: Audi?nin 4 tekerlekten çekiş sistemi.

REAL-TIME ÇEKİŞ SİSTEMİ: Çekiş normalde ön tekerleklerdedir.Fakat ön tekerlekler patinaja düşerse sistem çekiş gücünü otomatik olarak arka tekerleklerede iletir


SELESPEED: Tiptronic?den farkı manuel olması.Fakat otomatik ve yarı otomatik olarakda kullanabiliyor.

SLS: Otomobilin yüksekliğini otomatik olarak ayarlayan sistem.(Off Road araçlarda kullanılıyor)

SOHC: Üstten tek egsantrikli motor

SRS: Ek güvenlik sistemi havayastığı/emniyet kemer gergisi.

SUPER SELECT: Tekerlek çekişini ihtiyaca göre ayarlayan sistem.Bu sistemde çekiş 4 şekilde oluyor.1-Sadece arka tekerleklerden 2-Ön ve arka tekerlekler arasında dağılım 3-Ön ve arka tekerlekler arasında eşit dağılım 4-Arazi şanzımanıyla devreye giren klasik dört tekerlekten çekiş.

SUV: Sportif habi aracı.(HYUNDAI Sante Fe,Tucson,Honda HR-V,Toyota Rav4)

TAS(Travel Assist System): Bu sistem bağlı olduğu GSM hattı sayesinde kaza anında otomatik olarak s.o.s gönderiyor.

TCS(ASR-ETC): Patinaj(çekiş) kontrol sistemi.

TDI: Turbo Dizel Enjeksiyon.

TIPTRONIC: Şanzıman ister otomatik ister manuel olarak kullanabiliyor.

TPC: Elektronik lastik basınç kontrolu.

TURBO: Motor?a daha fazla hava girmesini sağlayan sistem.Gücünü egsoz gazından alır.

TWIN SPARK: Silindir başına 2 adet buji.

Periyodik bakımda bunlara mutlaka dikkat!


Kauçuk esaslı malzemeler olan ve aracınız için hayati önem taşıyan triger kayışı ve lastiklerin kullanılmasa bile çevre şartları nedeniyle ömürleri 5 yıldır.

Hidrolik fren sıvısının değişmesi için azalması gerekmez.Isınma ve soğuma nedeniyle sistem içerisinde oluşan buhar zamanla fren sıvısının içinde su birikmesine neden olur ve sistem görevini tam yapamaz.

Eğer otomobil alımına karar verdiyseniz aşağıda listelenen iş ve işlemleri yaptırmanız gerekir.

V kayışı

Antifreeze

Hava filtresi

Silecekler

Lastik diş derinlikleri

Elektrik aksamları

Fren hidroliği

Motor yağı

Şanzuman yağı

Polen filtre

Bujiler

Akü

Fren disk ve balataları

Ön düzen

Debriyaj ayarları

Ve listeleyemediğimiz en az 100 madde daha

Dizel kullanmak maharet ister!

Benzinli motorlara göre değişik bir çalışma sistemine sahip olan dizel motorların kullanımı ve bakımında önemli farklılıklar bulunuyor. Bilgi eksikliği veya dikkatsizlik nedeniyle yapılan yanlışlar dizel araçlarda ciddi sorunlar ortaya çıkartıp size pahalıya mal olabiliyor. Dolayısıyla dizel araçların bakımı ve kullanımı hakkında temel bilgilere sahip olmanız önem kazanıyor.

DOĞRU VE KALİTELİ YAKIT OLMALI
Başta binek otomobiller olmak üzere artık yeni nesil dizel araçlarda Common Rail gibi yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri kullanılıyor. Aracın uzun ömürlü olması ve kullanım konforu, arızalardan uzak kalmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta yakıt kalitesidir.

Günümüzde dizel araçların tercih edilmesinde tasarruf, sürüş keyfi ve çevreye duyarlılık gibi üç önemli faktör rol oynamaktadır. Aracın bu özelliklerini kullanım ömrü boyunca koruyabilmesi için standartlara uygun ve kaliteli dizel yakıt kullanımı şarttır. Sadece bir kere bile standart dışı yakıt almak aracın sistemine zarar verirken, size pahalıya mal olabilir.

Yeni teknoloji dizel motorlu otomobiller, görünüm olarak benzinli kardeşlerinden farksız olması ise yanlış yakıt kullanımına neden olabiliyor. Bu yüzden yakıt alırken siz ’motorin’ deseniz bile bazı pompacılar ’kurşunsuz’ gibi algılıyor. Yanlışlıkla depoya benzin konulması gibi olaylar sıkça yaşanıyor. Eğer depoya yanlışlıkla benzin konulmuşsa, motoru çalıştırmadan konulan benzinin mutlaka depodan çıkartılması gerekiyor. Aracın bu durumda çalıştırılması dizel motorda büyük zararlara neden olabiliyor.

Aracınızı çalıştıracağınızda motor soğuk ise mutlaka kontağı yarım çevirerek uyarı ışıkların sönmesini bekleyin. Gerekli sistemler ısındığında ışıklar sönecek ve motor soğuk olmasına rağmen bir seferde çalışacaktır. Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.

Eğer yeni nesil donanımlı dizel aracınız varsa, aracınızın marş basmaması durumunda halk arasında ’aracın vurdurulması’ olarak bilinen işlemin kesinlikle uygulanmaması gerekir. Nedeni ise yeni nesil dizel sistemlerinde, araç çalışmaz konumda iken yağ basıncının olmaması sebebiyle dizel pompasının bu vurdurma işlemi esnasında aşırı yüke maruz kalıp ciddi zarar görmesidir.

PERİYODİK BAKIM ÖNEMLİ

Periyodik bakım kuşkusuz tüm araçlar için önemlidir ancak dizel araçlarda periyodik bakımın önemi daha da fazladır. Örneğin, sistemde mazotu süzen, içindeki kirli partikülleri ve suyu ayrıştıran mazot filtresi, zamanla işlevini kaybeder. Yıpranmış mazot filtresi, enjektörleri tıkar, sistem basıncını düşürür, egzozdan atılan zehirli gazların artmasına yol açar ve bir bütün olarak aracın performansını düşürür.

Diğer bir konu ise, dizel aracınızın akü değişiminin bu konuda uzman bir kişi tarafından değişiminin yapılmasıdır. Akü, araç üzerindeki diğer tüm elektronik sistemlerle uyumlu çalıştığı için akünün dikkatsiz bir şekilde değiştirilmesi esnasında dizel enjeksiyon sisteminin elektronik beyni bu uygulamadan zarar görebilir.